פגיעה בתאונת דרכים יכולה להשפיע באופן דרמטי על איכות וסגנון החיים של הנפגע. השפעה זו יכולה לייצר אפקט משמעותי לא רק על הנפגע אלא גם על בני משפחתו בהיבט הכלכלי ובהיבטים אחרים. על מנת להקל עליו ועליהם ולאפשר לו ליהנות מאיכות חיים אופטימאלית ביחס למצבו, גם אחרי התאונה, הוא זכאי ליהנות מזכויות מסוימות מטעם המדינה.
תאונות דרכים – כיצד מגדירים אותן ובאילו מקרים זכאים לזכויות ייחודיות?
לא כל אירוע, מקרה, בכבישים ובדרכים, ייחשב כתאונת דרכים ולא כאירוע בגללו זכאים לזכויות מיוחדות. תאונת דרכים נחשבת לכזו, אם וכאשר יש פגיעה בגוף כתוצאה מכלי רכב מנועי מכל סוג שהוא (החל מאופניים חשמליות וכלה במשאיות, אוטובוסים וכלים כבדים). זה לא משנה אם הנפגע השתמש אף הוא בכלי רכב מנועי או שהיה עובר אורח, הולך רגל או אפילו עמד בנקודה מסוימת, ללא תנועה, ונפגע מכלי רכב נוסע.
בתאונות דרכים בהן יש נפגעים, ברמות שונות, יש לעדכן את המשטרה. במקרים מסוימים אם מדובר בתאונה עם נפגעים ברמה בינונית או קשה, ייתכן מאוד שתיפתח גם חקירה במטרה לברר את נסיבות התאונה והאם הנהג ברכב הפוגע עבר על החוק.
אילו זכויות מגיעות לנפגעים בתאונות דרכים?
כאמור, נפגעים בתאונות דרכים זכאים ליהנות מזכויות מיוחדות מטעם המדינה. המטרה של זכויות אלו היא לאפשר להם לקבל טיפול רפואי הולם, לקיים אורח חיים סדיר וסביר ביחס למצבם ובמידת הצורך, לאפשר להם לכלכל את עצמם ואת בני משפחתם.
הזכויות הן:
- כיסוי הוצאות רפואיות בגין התאונה
- פיצוי בגין הפסד שכר – אם התאונה היתה בדרך לעבודה אז היא תוגדר "תאונת עבודה" והנפגע יהיה זכאי לזכויות נוספות.
- פיצוי אובדן הכנסה עתידי אם הפציעה בגין התאונה מקשה על היכולת להתפרנס בטווח הארוך.
- אובדן כושר עבודה – במידה והנפגע מאבד את היכולת שלו להתפרנס מעבודתו, באופן זמני או קבוע, הוא מקבל קצבה חודשית על בסיס חלק מהשכר שהוא הרוויח.
- קצבת ניידות, שירותים מיוחדים, תג נכה – כל זה תלוי במצב הרפואי.
- פיצוי בגין כאב וסבל – יש כאן התייחסות לא רק לצד הפיזי של הפציעה אלא גם לצד הנפשי. זה כולל התייחסות למקרים של דיכאון, חרדה והיבטים נוספים.
- שיקום וטיפול לצורך החלמה.
- פיצויים למשפחת הנפגע במקרה של מוות.
כיצד מקבלים את הזכויות והפיצויים השונים
הנפגע או מי מבני משפחתו, לא צריכים להתעסק בכך בעצמם. הם יכולים לפנות אל המרכז לנפגעי תאונות דרכים ולקבל את הסיוע הנדרש לכך.
בשביל לקבל את הזכויות והפיצויים השונים, חשוב מאוד לשמור על תיעודים רפואיים מלאים, רישומים משטרתיים מהתאונה, מסמכי ביטוח וכן תוצאות של בדיקות רפואיות שהנפגע ביצע אחרי התאונה. את כולן רצוי לבצע דרך קופת חולים ולא באופן פרטי.