גירושין יכולים להיות הליך מכוער ורצוף מהמורות ואי נעימויות עד לסיום היחסים. הצדדים להליך גירושין מונעים לעיתים מהרצון לפגוע בצד האחר, ובדרך פוגעים בעצמם. בשנים האחרונות ולאור ריבוי הליכי גירושין והליכים ממושכים בבית המשפט, מחייב המחוקק לערוך הליך גישור לפני כל תביעת גירושין שתוגש לבית המשפט. החוק מצמצמם בכך את ההתדיינות הממושכת הכרוכה בהליך גירושין.
מהו הליך גישור?
הליך גישור לענייני גירושין , הוא הליך שנועד לפשר בין הצדדים, להסכים על מה שיותר נושאים ולפתור מחלוקות בין בני הזוג המבקשים להתגרש. ההליך מגיע בתחילת ההליך המשפטי ונועד למנוע הליך משפטי ולגרום לכל צד להתפשר ולקבל את המגיע לו מבלי להתדיין דיונים ממושכים כפי שקורה לעיתים בבתי המשפט.
אם הליך הגישור מצליח, ניתן לו תוקף של פסק דין והצדדים נמצאים במצב דומה למצב אליו היו מגיעים אם ההליך היה מסתיים. מידע נוסף בנושא תוכלו למצוא בקישור הבא – eranezra.co.il.
מהם היתרונות של הליך גישור?
הליך הגישור הוא יעיל וממוקד מאוד. ישנה אפשרות לקבל את נקודת המבט של ההליך המשפטי מבלי לעבור את ההליך המשפטי המורכב והמפרך. הליך גישור מאפשר לצדדים לקבל וודאות אודות סיום ההליך, וודאות שאיננה אפשרית כאשר מקיימים הליך משפטי ועל השופט להכריע בין הצדדים. בהליך גישור כל צד מתפשר ומקבל את חלקו ותחושת המלחמתיות המאפיינת הליך משפטי איננה קיימת בהליך זה.
האם הצדדים מחויבים לקיים הליך גישור?
התשובה הקצרה היא כן. עם הגשת תביעת גירושין מקפיאים את ההליך המשפטי לתקופת זמן מסוימת ובמהלכה חייבים הצדדים להשתתף בפגישות גישור. פגישות אלה, מלוות באנשי מקצוע מתחום המשפט ומחוץ לתחום המשפט. במידה והצדדים לא מגיעים להסכמות על סיום הסכסוך המשפטי, יוכלו לקיים הליך משפטי לאחריו. חשוב לציין כי מתקיימות מספר פגישות על מנת לנסות להתגבר על מחלוקות שלא יושבו בפגישות קודמות.
מה קורה אם הליך הגישור נכשל?
ככל שהליך הגישור לא צלח יופנו הצדדים לקיים את ההליך המשפטי הקלאסי. במסגרת ההליך ינסה כל צד להוכיח את טענותיו בפני בית המשפט ולגבור על הצד האחר. כמובן שאם הצדדים הסכימו על חלק מהנושאים ועדיין חלוקים בנושאים אחרים המחלוקת בהליך המשפטי תעסוק בנושאים בהם נותרה מחלוקת. כמובן, שבהמשך ההליך המשפטי יאלצו הצדדים להשקיע זמן ומשאבים אותם ניתן לחסוך בהליך הגישור.
סיכום
קיימות אפשרויות רבות להגיע להסכמות בהליכי גירושין. לצופה מן הצד נראות המחלוקות פשוטות לפתרון בהרבה מהצדדים החלוקים ביניהם. בבית המשפט קשה להגיע לתוצאה צודקת בעניינים הפרטיים כל כך של בני הזוג ומשכך מעודד המחוקק להגיע להסכמות בנושאים רבים ככל שניתן ולהימנע מהליך משפטי המאופיין בוודאות ברמה נמוכה. מחד, מדובר בחובה המוטלת על ידי המחוקק ומאידך חובה זו נועדה להגן על בני הזוג ולמנוע מפח נפש.