לא הרבה מכירים את ההבדל בין שני המונחים – חדלות פירעון ופשיטת רגל. למעשה שניהם מתארים אותו מצב אך השוני ביניהם הוא ההתייחסות לחייב. במאמר הבא נפרט מהי פשיטת רגל, מהי חדלות פירעון ומה ההבדל העקרוני ביניהם.
חדלות פירעון ופשיטת רגל
חדלות פירעון ופשיטת רגל הם מונחים שמטרתם לתאר מצב דומה שבו אדם שחייב כסף לא יכול לשלם את חובותיו. רבים לא יודעים את ההבדל בין שני המונחים אך חשוב לדעת אותם כדי להבין איך להתנהל בעת משבר כלכלי מורכב ואי יכולת לפרוע את חובותיכם. בעת חדלות פירעון ופשיטת רגל החייב שוכר שירותי עו״ד פשיטת רגל ומתחיל לנסות לצאת מהמצב הסבוך אליו נכנס.
החידוש בדיני פשיטת רגל
עד שנת 2019 אנשים שחוו משבר כלכלי כבד יכלו להכריז שהם פושטי רגל על מנת לקבל סיוע מהמדינה כך שתהיה להם יכולת להשתקם כלכלית. בספטמבר בשנת 2019 פשיטת הרגל הוחלפה בהליך שנקרא חדלות פירעון בדומה לחוק שחוקק בשנת 2018. מטרת החוק היא לשנות את היחס לחייב ולסייע לאדם שנמצא בחובות לחזור לחברה כאדם משוקם. מטרת שינוי השם היא לשנות את הסטיגמה כלפי החייבים ולסייע בעת המצוקה הכלכלית שנקלעו אליה.
החוק החדש- חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי
המטרה העיקרית של חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי הוא לשקם את מצבו את החייב ולהחזירו למסלול תקין בתחום הכלכלי. המטרה השנייה היא להחזיר את החובות לנושים. החוק נועד לעזור הן לתאגידים והן לאנשים פרטיים, לתמוך בשיקומם הכלכלי, להחזיר ככל האפשר לנושים ולשלב את החייב מחדש בשגרה כלכלית בריאה.
ההבדל העקרוני
ההבדל העקרוני בין חדלות הפירעון לפשיטת רגל הוא שדיני חדלות הפירעון מסייעים לאנשים פרטיים שחייבים ולתאגידים שחייבים תחת אותו חוק. אך מנגד, פקודת פשיטת רגל מסדירה את חובותיהם של פרטיים שחייבים בלבד ותאגידים תחת פקודת החברות. הבדל מרכזי נוסף וחשוב הוא שבחדלות ופירעון שמים את החייב במרכז ועוזרים למצבו הכלכלי ולשיקומו בעזרת המדינה.
שלבי ההליך חדלות פירעון
קיימת בקשה להגשת חדלות פירעון לחייבים שסך חובותיהם הוא 50,000 ומעלה, עד 150,0000 בקשתם תטופל ע״י הוצאה לפועל, מעבר ל-150,000 הממונה על חדלות פירעון ושיקום יטפל. החלק הראשון בתהליך הגשת הבקשה הוא תיעוד ופירוט לאורך שבעה חלקים, בכל חלק קיימים מספר מסמכים שיש להגיש. החלק השני של הגשת הבקשה הוא מילוי טופס הבקשה עם חתימה על וויתור סודיות וכתב התחייבות שמאשר נכונות לתהליך השיקום ודרישותיו.
הליך חדלות הפירעון הוא שמו החדש של הליך פשיטת הרגל, שנועד להקל על החייבים, לעזור ולשקם אותם. ההבדל העיקרי בין שני המונחים הוא היחס לחייבים והסיוע שהם מקבלים מהמדינה. הליך פשיטת רגל בעבר היה ונתפס כאגרסיבי יותר.