בתחום המסמכים המשפטיים והעסקאות הבינלאומיות, שני מונחים שעולים לעתים קרובות הם "אפוסטיל" ו"אישור נוטריוני". מונחים אלה עשויים להיראות דומים, אך הם משרתים מטרות שונות באימות מסמכים, במיוחד בהקשר של מדינת ישראל. נעמוד על ההבדלים ביניהם
אישור נוטריוני
רגע לפני שנגיע לאפוסטיל, כזה שניתן להפיק בצורה פשוטה מכל מקום בארץ, לרבות קבלת חותמת אפוסטיל בשוהם, חשוב להבין מה זה אישור נוטריוני וכיצד הוא שונה מאפוסטיל. אישור נוטריון הוא תהליך נפוץ במדינות רבות, כולל גם אצלנו בישראל.
תהליך האישור כרוך בנוטריון ציבורי, איש מקצוע משפטי מוסמך שמונה על ידי גורמי ציבור, המוודא את האותנטיות של חתימות על מסמכים. כאשר יש לכם מסמך נוטריוני בישראל, הנוטריון מאשר את זהות החותמים ומוודא שהם חותמים על המסמך ברצון ובהסכמה.
למה צריך אישור נוטריוני?
ברוב המקרים, משתמשים באישור נוטריוני למסמכים משפטיים שונים, לרבות תצהירים, חוזים וייפוי כוח. כמו כן, חתימתו של הנוטריון על המסמך משמש כהוכחה לאותנטיות ותוקפו במדינה.
אפוסטיל בישראל
אפוסטיל, לעומת אישור נוטריוני, הוא סוג מיוחד של אימות המוכר על פי אמנת האפוסטיל של האג, אמנה בינלאומית שישראל חלק ממנה. כמו כן, אמנת האפוסטיל של האג מפשטת את התהליך של לגליזציה ואימות של מסמכים לשימוש בינלאומי. היא מאפשרת שימוש באישור סטנדרטי, המכונה אפוסטיל, המאמת את האותנטיות של מסמכים ציבוריים, כגון תעודות לידה, תעודות נישואין ותעודות אקדמיות.
איך מוציאים אפוסטיל?
בישראל מוציאים אפוסטיל על ידי משרד החוץ או על ידי גורמים משפטיים, זאת לפי סוג המסמך עליו יופיע האפוסטיל. כמו כן, האפוסטיל מאשר את חתימתו וחותמו של פקיד הציבור אשר אישר או הוציא את המסמך על ידי נוטריון. לאחר הצמדת האפוסטיל, המסמך נחשב תקף מבחינה משפטית לשימוש במדינות שגם הן צד לאמנת האפוסטיל של האג.
הבדלים מרכזיים בין אישור נוטריוני לאפוסטיל
אחרי שהבנו מה זה אישור נוטריוני ומה זה אפוסטיל, הגיע הזמן לעמוד על ההבדלים העיקריים בניהם:
-
היקף
אישור נוטריוני משמש בעיקר למסמכים מקומיים, בעוד שאפוסטיל מיועד למסמכים המיועדים לשימוש בינלאומי.
-
סמכות
האישור הנוטריוני מתבצע על ידי נוטריונים, בעוד שאפוסטיל מונפק על ידי משרד החוץ או בתי המשפט כתלות בסוג המסמך אליו יוצמד האפוסטיל.
-
מטרה
אישור נוטריוני מאמת את זהות החותם ואת מקוריות המסמך בישראל. מנגד, אפוסטיל מאמת את האותנטיות של מסמכים ציבוריים ומסמכים אחרים להכרה בינלאומית.
-
השפעה משפטית
אישור נוטריוני תקף מבחינה משפטית בישראל, בעוד שמסמך עם אפוסטיל מוכר ומקובל במדינות אחרות החברות לאמנת האפוסטיל של האג.
אפוסטיל ואישור נוטריוני – דומים אבל שונים
הבנת ההבדל בין אפוסטיל לאישור נוטריון בישראל חיונית כאשר עוסקים במסמכים משפטיים, במיוחד אם הם מיועדים לשימוש בחו"ל. בעוד שאישור נוטריוני מבטיח את תוקפם של מסמכים בתוך המדינה, אפוסטיל פותח את הדלת להכרה בינלאומית, מה שהופך אותו לחיוני עבור מסמכים המיועדים לתחומי שיפוט זרים. לכן, חשוב לזהות את הדרישות הספציפיות של המסמך שלכם והאם יש צורך באפוסטיל כדי לאפשר את השימוש בו בחו"ל.