כיצד מוגדרת עבירת שוד בחוק

עבירת שוד נחשבת לאחת העבירות החמורות במשפט הישראלי. היא מסועפת ותלויה בגורמים רבים, אך באופן גורף מערכת הענישה הקשורה בעבירה זו היא מהמחמירות, והעונשים יכולים להגיע עד לעשרים שנות מאסר בפועל. מדובר בעבירה קשה הרבה יותר מעבירת גניבה למשל, בשל הנסיבות בהן היא בוצעה. במאמר זה ננסה להיכנס לעובי הקורה בנוגע לעבירת שוד

 

ראשית, ההגדרה הפורמלית

עבירת שוד מוגדרת בעצם כעבירת גניבה שמתבצעת באמצעים של הפחדה ואלימות המופעלות כנגד קורבן השוד. החומרה שבעבירה זו נובעת הן מפגיעה בזכות הקניין של הזולת והן מבחינת פגיעה פיזית בקורבן עצמו. הענישה במסגרת עבירות שוד נעה בין 14 לעד 20 שנות מאסר בפועל. לפרטים נוספים יש לשמוע לעצתו של עורך דין מוסמך בנושא.

 

מה הגדרתה של עבירת השוד בחוק?

חוק העונשין מגדיר עבירת שוד כך:

  • מי אשר גונב דבר מה, ובשעת מעשה או מעט לפניו או אחריו מבצע או מאיים לבצע מעשה אלימות בזולת או בנכס על מנת לשים ידו על הדבר הנגנב או לעכבו אצלו או כדי למנוע התנגדות לגניבת הדבר או להתגבר עליה, ייחשב הדבר לשוד, ודינו של השודד – מאסר ארבע עשרה שנים.
  • היה והשודד מזויין בנשק או במכשיר שיש בהם כדי לסכן או לפגוע בזולת, או שהיה בחבורה, או שבשעת השוד או בתכוף לפניו או לאחריו הוא פצע אדם, הכהו או השתמש באלימות אחרת כלפי גופו, דינו – מאסר עשרים שנים.

בעבירות שוד חלה פגיעה בזכויות רבות, כמו פגיעה בנפש, בזכויות הקניין, הגוף והחירות של הקורבנות. לכן, העונשים הקבועים בחוק העונשין בגין עבירות שוד, הם גבוהים באופן משמעותי מאלו הקבועים עבור עבירות גניבה מהסוג הבסיסי.

 

עבירת שוד "כללית" ועבירה בנסיבות מחמירות

עבירות שוד כאמור אינן זהות אחת לשנייה. עבירת שוד "כללית" למשל, תקפה לגניבה בעלת אלמנטים אלימים, כמו איום או פגיעה פיזית. הסוג השני של עבירות השוד הוא החמור יותר. עבירות אלו, שעשויות להחיל על מבצעיהן את העונש המקסימלי המוגדר בחוק, הן עבירות שוד מורכבות. לצורך הוכחת עבירת שוד בנסיבות מחמירות יש מספר תנאים, כמו שוד "מזוין"- שוד שבו נעשה שימוש בנשק חם או קר במטרה לסכן את הקורבן, ביצוע של שוד בחבורה וכן הוכחה לפגיעה פיזית בקורבן. לדוגמה, פריצה לבית כשבעליו אינם נמצאים ייחשב לגניבה, אך שוד בנק מאורגן באמצעות נשק חם על ידי כנופיית שודדים ייחשב לעבירת שוד בנסיבות מחמירות.

 

ההבדלים בין עבירת שוד לניסיון שוד

שאלה מעניינת החוזרת ונשנית היא האם אדם שניסה לשדוד את הזולת אך לא הצליח ונתפס, יכול להיות מואשם ולאחר מכן מורשע בעבירת שוד? המשפט הישראלי היה רוצה בהחלט לשפוט כך. אך במקרה כזה, באם אדם לא יצא עם הרכוש שניסה לגנוב, אך בכל זאת בוצע ניסיון שוד בעל אלמנטים אלימים כמו איום או מניעת התנגדות לשוד, הרי שניסיון השוד בוצע בהצלחה והוא עלול לצפות לעונש של עד שבע שנות מאסר בפועל.

 

המשפט הישראלי רואה עבירות שוד בחומרה

הענישה בגין עבירות שוד היא מהחמורות ביותר במערכת המשפט הישראלי. חשוב להבין את נסיבות כל מקרה לגופו, ואת המשתנים המשפיעים על התייחסות גורמי המשפט לכל מקרה באשר הוא. מומלץ תמיד לפנות לאיש מקצוע כמו משפטן או עורך דין המתמצה במשפט הפלילי לקבל ייעוץ מעמיק בנושא.

להוציא אקדח

אהבתם את מה שקראתם ? ספרו לחברים
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
גברת צדק
עורך דין פלילי
כיצד מוגדרת עבירת שוד בחוק

עבירת שוד נחשבת לאחת העבירות החמורות במשפט הישראלי. היא מסועפת ותלויה בגורמים רבים, אך באופן גורף מערכת הענישה הקשורה בעבירה זו היא מהמחמירות, והעונשים יכולים להגיע עד לעשרים שנות מאסר