זוגות שנפרדים לאחר שנים רבות של זוגיות, גם אם לא נישאו צריכים לנהל הליך גירושין כדי לחלק את הנכסים שלהם בצורה הוגנה. על אף שהזוג לא נישא הוא זכה למעמד של ידועים הציבור, שבמובנים רבים דומה מבחינה חוקית למעמד של הזוגות הנשואים.
המעמד החוקי של בני זוג שאינם נשואים
מבחינה חוקית, המעמד של זוגות שאינם נשואים אבל חיים במשותף לתקופת זמן ארוכה נחשבת למערכת יחסים שיתופית, בדומה למערכת היחסים השיתופית של זוגות נשואים.
ידועים בציבור נחשבים לשותפים שווים בנכסים שצברו במהלך הזוגיות והם נחשבים ליורשים חוקיים אחד של השני במקרה של מוות.
מי נחשבים לידועים בציבור?
עולה השאלה, מהו הרף הנדרש כדי להיחשב ידועים בציבור, כלומר מהו ההבדל בין זוג שנמצא בקשר חברי שנפרד לבין זוג שייחשב ידוע בציבור.
המעמד של ידועים בציבור מושג כאשר מתקיימים שני תנאים, הראשון הוא שהזוג מנהל חיי משפחה משותפים וכן כי הם מנהלים משק בית משותף, בדומה לזוג נשוי.
תנאים בסיסיים לקביעה כי הזוג עומד בתנאים אלה הם חיים משותפים בבית אחד, שיתוף בתחום הכלכלי ועוד. במידה ולזוג יש ילדים משותפים הזוג ייחשב בוודאות מוחלטת לידוע בציבור.
חשוב לציין שבית המשפט קבע לא אחת שמגורים משותפים לא מספיקים לטובת הכרזה על בני זוג כידועים בציבור, לעיתים קרובות הדרישה היא נוקשית יותר והצדדים צריכים להוכיח כי הם ניהלו חיים משותפים אמיתיים.
הסכם פרידה בין בני זוג שאינם נשואים
הסכם הגירושין מוחלף אצל זוגות שלא נישאו בהסכם פרידה, הסכם זה דומה במהותו להסכם הגירושין אולם יש מספר נושאים בהן ההתנהלות שונה.
אחד ההבדלים המשמעותיים ביותר, שיכול להיות בעל משמעויות כספיות מרחיקות לכת הוא שאין תאריך מוגדר שבו הזוג נישא, כלומר צריך להסכים במדויק על תקופה שבה בני הזוג הפכו, מ"סתם" חברים לידועים בציבור.
כך יוצא, שבמידה ואחד הצדדים צבר נכסים משמעותיים במהלך התקופה שבה בני הזוג כבר היו בקשר, יש לו אינטרס מובהק לדחות עד כמה שאפשר את המועד שיוגדר כמועד בו התחילה הזוגיות, בהתאם, מכיוון שאין הסכם גירושין חתום גם אין זמן מדויק בו ניתן להגדיר את הפרידה, לכן יהיה צורך גם לקבוע את מועד סיום הקשר בין הצדדים
כאשר אין הסכם ממון בין שני הצדדים, ניתו לדרוש במסגרת הסכם פרידה תשלום מזונות, למרות העובדה שהזוג לא היה נשוי, בית המשפט העליון קבע שגם במסגרת נישואין אזרחיים וגם בקרב זוגות ידועים בציבור ניתן לפסוק מזונות אזרחיים, כך שבמובן זה אין הבדל גדול בין גירושין ובין הסכם פרידה.
לפרטים נוספים כל הסכמי ממון – הסכם ממון עו"ד איתיאל היקרי
הבדל אחר הוא שלאור העובדה שהזוג לא נישא, הוא לא הגיע אל בית הדין הרבני באף שלב, לכן המקום היחיד בו ניתן להכריע הנוגע להסכם הפרידה של הזוג הוא בית המשפט לענייני משפחה.