תביעה ייצוגית היא תביעה המוגשת בפני בית המשפט על ידי קבוצת אנשים כנגד חברה פרטית, גוף ציבורי או אדם, על מנת לתקן עוול או במטרה לקבל פיצוי המגיע להם. תביעה מסוג זה היא לא עסק פשוט ולכן חשוב לפעול בצורה מסודרת. כך תעשו זאת נכון.
שלב ראשון – שלב איסוף הראיות
על מנת להוכיח את טענותיכם, עליכם להציג בפני בית המשפט הוכחות מוצקות אשר מעידות כי אכן יש אמת בדבריכם ושנעשה כנגדכם עוול. ניתן להגיש כמעט כל דבר המשמש כראיה, כמו מסמכים, קבלות, תמונות, חוזים, ואף להביא חפצים מסוימים לבית המשפט על מנת להציג מפגע למשל.
שלב איסוף הראיות הוא קריטי ביותר לצורך בניית טיעון אמין ומשכנע, ועליכם להשקיע בו זמן רב ומחשבה על מנת להעלות את סיכוייכם לזכייה בתביעה.
שלב שני – פנייה לעורך דין לענייני תביעות ייצוגיות
הגשת תביעה ייצוגית תיעשה לרוב באמצעות עורך דין. כמקובל בבתי המשפט בישראל, כל אדם אשר מבקש לפנות לבית המשפט, יעשה זאת ברוב המקרים בעזרת עורך דין אשר מייצג אותו ויביא את טענתו לדיון בבית המשפט.
כשמדובר בתביעות ייצוגיות, קיימת חשיבות מכרעת לניהול ההליך המשפטי באופן מושכל התואם את התנהלותו של בית המשפט בנושאים אלו, ולכן עליכם לפנות מבעוד מועד לעורך דין בעל ניסיון בתחום.
שלב שלישי – בניית תיק תביעה
על מנת להגיש תביעה ייצוגית עליכם לבנות תיק תביעה, אשר בו תעלו את טענותיכם בכתב ותכללו בו את כל הסיבות שלאורן אתם מאמינים שבוצעה התנהלות לא תקינה נגדכם. תיק התביעה יכלול חוות דעת של מומחים, שיחות עם עדים או אנשים הקשורים לנושא המדובר וכל מידע נוסף התומך בעמדתכם. כתיבת תיק תביעה ייעשה באמצעות עורך דין העוסק בתביעות ייצוגיות ובקיא באופן בו יש לכתוב תיק תביעה ולהגישו.
שלב רביעי – דיון בתביעה בבית המשפט
לאחר הגשת תיק התביעה לבית המשפט, בצירוף כלל המסמכים והראיות שאספתם, בית המשפט יקבע מועד לקיום הדיון בעניין התביעה. הדיון ינוהל על ידי שופט שקרא את תיקי התביעה וההגנה מבעוד מועד, ובסוף הדיון הוא יציג את פסק הדין בו הוא יפרט את החלטתו ביחס לסוגיה שהוצבה בפניו.
לאורך הדיון שני הצדדים יציגו את עמדותיהם באמצעות עורכי הדין ויתכן גם שהם יתבקשו להשיב על שאלות של עורך הדין או השופט. חשוב מאוד לנהוג בכבוד לאורך ההליך המשפטי כולו ולהימנע משימוש בשפה פוגענית שתפגע באמינות שלכם ובבסיס המוסרי של עמדתכם.
סיכום
אם ברצונכם להגיש תביעה ייצוגית, עליכם תחילה לאסוף את הראיות המוכיחות את טענותיכם באשר לעוול שנגרם. לאחר מכן, פנו לעורך דין מקצועי על מנת לקבל ממנו ייצוג משפטי וליווי בבניית תיק התביעה. עם הגשת התיק, ייקבע מועד הדיון בבית המשפט אשר גם בו אתם תיוצגו על ידי עורך הדין שלכם, במטרה לשכנע את השופט ולקבל את הפיצוי המגיע לכם.